Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


  Megismerheted kedvenceid eredetét,megtudhatodmikor milyen szerepet töltöttek be őseink életében,továbbá érdekességekről szerezhetsz információt a macskák háziasitásának történetéből. Megtudhatod például,hogy az Egyiptomiak,a Görögök és a Rómaiak macskaszeretete milyen nagy hatással volt a kereszténység kialakulásának idején-különösen a boszorkányüldözések fénykorában-, amikor a velük szembeni fellépés komoly járványok okozója is volt.

Részletesebben:

   A macska háziasitása hosszú időt vett igénybe.Megszeliditése akkor tehető,amkor az ember feladta a nomád életformát és letelepedett.A helyhez kötöttség a macska számára is kedvezőbb életfeltételeket teremtett.

  A macskát az Ókozri Egyiptomban-mintegy 2500 évvel időszámitásunk előtt-istenként tisztelték. Egyiptom hatalmát a Nilus-völgyi területek termékenysége alapozta meg.A magtárakban tárolt szemes terményt a macska óvta a rágcsálóktól és az ott menedéket kereső kigyókat is ártalmatlanitotta.

  A házimacska eljutott a világ más területeire is.Az Ókori görögök és rómaiak az egyiptomiakhoz hasonlóan tisztelték.

  A keresztény egyház erőteljesen lépett fel ez ellen a pogány szokás ellen.Elterjedt az a hit,hogy az ördög és a boszorkányok a macska alakját öltik magukra.Emiatt a Középkorban sok macskát égettek meg vagy pusztitottak el különféle módon.Mindez a patkányok és egerek tömeges elszaporodásához vezetett,ezek az állatok pedig különös járványos megbetegedéseket terjesztettek.Az egyház szándéka ellenére újra felismerték a macska áldásos tevékenységét.Ez megváltoztatta az emberek nézeteit,a macska tartása egyre természetesbbé vált. Sok uralkodó pápa és biboros kedvenc állata volt a macska (például Richelieu biboros 14 macskát tartott), népszerűsége egyre nőtt.

  Az első hosszú szőrű macskákat körülbelül a XVI.században Euróbába a Közel-Keletről. Szaporodásuk emberi beavatkozás nélkül folyt.A múlt század végén kezdték el a szabványnak megfelelő állatok szándékos keresztezését és továbbtenyésztésre való kiválasztását.A tenyészállatok összehasonlitása az értékelése céljából különféle macskakiállitásokat kezdtek rendezni. A világon az első macskakiállitást egy angol macskaklubb-a National Cat Club- szervezteahol 170 kandúrt és nőstényt mutattak be.Nőtt azérdeklődők és macskatenyésztők száma,akik újabb szinváltozatokat és fajtákat tenyésztettek ki.

  E kedvenc állat képes viszonozni a gazdája szeretetét,ezért közelsége gazdagitja az ember érzelmi életét.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.